Uzmanlar, gece 5 saat ve daha az uyuyanların damarlarında kireçlenme riskinin arttığını, bunun da beraberinde kalp hastalıkları riskini getirdiğini söyledi. Uykunun beynin dinlenme vakti sanıldığını, bunun da yanlış bir düşünce olduğunu ifade eden uzmanlar, uyku esnasında beyin ile vücudun dinlenme ve tamir işleriyle meşgul olduğunu belirttiler.
Doç. Dr. Ünal Şahin, 35-47 yaş arasındaki 500 kişinin uyku süresi ve damar sağlığı üzerinde yapılan bir araştırmaya dikkati çekerek, geceleri 5 saatten az uyuyan deneklerin yüzde 27’sinde damar kireçlenmesi tespit edildiğini ifade etti.
Doç. Dr. Ünal Şahin, “Yetişkin bir kişinin günde en az 7 saat uyuması gerekir. Uyku süresini 7 saatten 5 saat ve daha aza indirenlerin kalp ve damar sorunları nedeniyle hayatlarını kaybetme riski, 7 saat uyuyanlara göre iki kat artıyor” diye konuştu.
Sabah uyandıktan sonra yeniden uykuya dalmanın vücutta gece boyu yapılan tamiratı tahrip edeceğini söyleyen Doç. Dr. Ünal Şahin, öğlen 11.00 ile 13.30 saatleri arasında uyumanın ise kişilerin performansını artıracağını vurguladı.