Beden karmaşası Avrupa’nın da gündeminde

Türkiye’de de zaman zaman ortaya çıkan beden karmaşası, şu sıralar Avrupa Birliği’nde gündemde. Örneğin, Alman ölçülerine göre 38 beden giyen bir kişi, Avrupa’nın diğer ülkelerinde de 38 beden giyeceğini düşünüyorsa yanılıyor.

Almanya’da 38 beden olan bir giysi, Fransa’da 40, İtalya’da ise 42 beden olabiliyor. Beden karmaşası bununla da son bulmuyor: Bazen bluzlarda ‘S’, pantolonda ‘29’, çoraplarda 61/2 gibi beden ölçüleri yer alabiliyor. Peki, her şeyin standartlara uydurulduğu Avrupa Birliği ülkelerinde, beden ölçülerine neden bir standart getirilmiyor?

“Göğüs çevresi ve boy esas alınmalı”
“Sanırım, bu biraz küçük geldi. 36 bedendi ama… Aslında ben her zaman 36 beden giyerim, ama nedense bu üzerimdeki dar. Galiba başka bir tane deneyeceğim.”

Pantolon almak isteyen Katja Fischborn yaşadığı sıkıntıyı bu sözlerle anlatıyor. Fischborn, kendisine uygun bedeni buluncaya kadar pek çok pantolonu denemek zorunda kalıyor. Girdiği her dükkânda ise hikâye en baştan başlıyor. Yaklaşık 40 yıldır bu konuyla ilgilenen giysi bedeni uzmanı Eva Hillers, bu sorunun çözümünün çok basit olduğunu söylüyor. Hillers, “Bence göğüs çevresi ve boy, bir göstergedir. Eğer dünyanın herhangi bir yerinde bir pantolon alırken, bedeninden emin olmak istiyorsanız, göğüs ölçünüzü ve boyunuzu verin. Bu her yerde standart ölçüdür” diyor.

Her ülkede farklı formül
Giysi bedenleri her ülkede farklı formüllerle hesaplanıyor. Örneğin 38 beden, Rusya’da göğüs çevresi ölçüsünün ikiye bölünmesi ile elde ediliyor. Yani göğüs çevresi 79 cm. olan bir kadın 38 beden kıyafet giyiyor. Almanya’da ise göğüs çevresinin ölçüsüne 6 cm. daha ilave ediliyor. Yani Almanya’da göğüs çevresi 88 cm. olan bir kadın 38 beden. Ayrıca bir bedenden diğerine geçerken esas alınan değer de, her ülkede farklılık gösteriyor. Örneğin İtalya ve İspanya gibi ülkelerde her 4 cm.’de bir beden atlıyor, bu değer de Almanya’dakine göre daha küçük. Uzman Eva Hillers, istatistiklerin Almanlar’ın son yıllarda şişmanladığını ortaya koyduğunu söylüyor.

Bedenler genişliyor
Ne var ki şişmanlama eğilimi yalnızca Alman toplumuna özgü değil. Araştırmalar Fransa toplumunda da son yıllarda ortalama boy ve kilo değerlerinde artış olduğuna işaret ediyor. Almanya’da 1994 yılında yapılan değerlendirmeye göre 38 beden, ’88 göğüs, 72 bel ve 97 kalça’ ölçülerine tekabül ediyordu. Oysa bu değerler, 60’lı yıllarda ’88-68-90’dı. Uzman Hillers bu değişimin üretimi de etkilediğini söylüyor. Hillers, konfeksiyon sanayinin artık daha geniş beden ölçülerine göre çalıştığını söylüyor. Ancak ‘Bizim 38’imiz aslında 36’ diyen firmalar da var” diye konuşuyor.

AB standart getiremedi
Beden ölçülerindeki karmaşıklık nedeniyle, Avrupa Birliği ülkelerindeki konfeksiyon piyasasına bir çeşit anarşinin hakim olduğu da söylenebilir. Avrupa’da standart belirleyen CEN adlı kuruluş, 1994 yılında giysi bedenlerine bir standart getirilmesi için çalışmalara başlamıştı. Ancak uzmanlar beden ölçüleri konusunda şimdiye kadar uzlaşmaya varamadı. Giysi bedeni uzmanı Eva Hillers, bu standartlara göre örneğin 38 bedenin 434 bedene dönüşmesinin planlandığını söylüyor. Tekstil sanayi ise buna karşı çıkıyor. Almanya’da bir firmada kalite yöneticisi olarak çalışan Yvonne Kochs, bunun nedenini, “Önerilen kodlar müşteriye yakın gelmiyor. Çünkü müşteri şimdi sadece 42 beden giyerken, bu değişiklik gerçekleşmesi halinde çok daha rakamı aklında tutmak zorunda kalacak” sözleriyle açıklıyor.

YORUMLAR (1)

  1. ben her magzaya girdigimde beğendigim kiyafetten 2 tane alirim denemek icin cünkü bazen 38 oluyo bazen de 40… bence de cok karisik…

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.