Güneş lekelerinden kurtulma tüyoları

Yaz mevsimiyle birlikte kışın kendini unutturan güneş lekelerimiz yeniden gün ışığına çıktığına hiç istemesek de şahit oluyoruz. Artık güneş lekelerinden cerrahi girişimler olmadan dermokozmetik uygulamalarla kurtulmak mümkün…

Doğum kontrol hapları, östrojen, kalitesiz makyaj malzemeleri, kolonya kullanımı gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkmaya meyilli lekeler, güneşin de teması ile yaz mevsiminde görünür hale gelir.

Nedeni her ne olursa olsun, güneş lekelerinden cerrahi girişim olmadan kurtulabilmenin çeşitli yolları olduğunu belirten Erlamer Estetik ve Güzellik Merkezi’nden Dermatolog Dr. Erçin Özüntürk, konu hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

– Güneşten zarar gördüğümüzde ne yapmalıyız?
Güneş yanıklarında tedavi olarak reaksiyon şiddetine göre ağrıyı ve ateşi kesen ilaçlar veya yalnızca ıslak kompres uygulanması ve hemen ardından takip eden krem ve losyonlar kullanılması gerekir. Ve tabi ki hemen düzenli güneş koruyucu krem kullanımına geçilmelidir.

– Cilt kanserinin başlıca belirtileri neler?
Genelde tüm türleri kendini renk değişimleri, döküntü veya yaralarla gösterir. Bu yaralar zamanla düzelse de, tekrar etme riski fazladır. Vücutta görülen kırmızı, beyaz, mavi veya mavi-siyah lekeler, ayak parmakları veya bacakta mor-kahverengi nodüller, yüz, kulak veya boyunda inci gibi şişlikler, göğüs veya sırtta düz, ten rengi veya kahverengi yara izine benzer lezyonlar; herhangi bir ben üzerinde görülen ve uzun süre iyileşmeyen yara, iltihaplı, kanamalı oluşumlar en önemli belirtilerindendir. Bu gibi durumlarda, en ufak bir belirti dahi olsa, vakit kaybetmeden bir deri hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

– Güneşlenirken en çok yapılan hatalar nelerdir?
Güneş koruyucu krem kullanmamak, çok uzun saatler sabit olarak güneşlenmek ve ilk günden bir an önce bronzlaşmak için saatlerce güneşlenmek en büyük hatalardır.

– Güneşsiz bronzlaştıran ürünler kullanıldıktan sonra bronzlaşmış olan ten artık güneşe karşı daha mı dayanıklıdır?
Hayır, bu ürünler sadece bir boya gibi cildiniz rengini değiştirir. Asla güneşe karşı direnç sağlamazlar.

– Makyajla güneşlenmek lekelenme yapar mı?
Kalitesiz kimyasallarla üretilmiş makyaj malzemelerinin güneşle buluşması, ciltte çeşitli olumsuz reaksiyonlara yol açabilir. Örneğin alerji, kabarmalar, kızarmalar, kaşıntılar ve lekeler gibi. Yani makyaj ile güneşin altına yatmamak gerekir.

– Güneş lekeleri neden meydana gelir?
Güneşten kaynaklı lekelerin belli başlı nedenleri vardır. Hamile iken oluşan hormonal düzensizlikler, bazı ilaçların kullanımı, doğum kontrol hapları, östrojen, kalitesiz makyaj malzemeleri, parfümler, sabun, kolonya kullanımı gibi faktörler sebebi ile ortaya çıkmaya meyilli olan lekeler, güneş teması sebebiyle A ve B ışınlarının melaninleri ortaya çıkarmasıyla görünür hale gelirler. Güneş lekelenmelerinin temel oluşumu bu şekilde gerçekleşir. Yaşlanma ile birlikte el üstünde oluşan lekelenmeler de, en rahatsız edici lekelerin başında gelir.

– Lekeler daha sonra kendiliğinden geçer mi?
Hayır, sadece güneş azaldığında saklanır ve güneş yeniden kendini gösterdiğinde, hemen şiddetli bir şekilde ortaya çıkarlar.

Lekesiz bir cilt için

– Güneş lekeleri oluştuysa ne yapmak gerekir?
Artık dermato-kozmetolojik uygulamalar öyle bir noktaya ulaşmıştır ki, cerrahi girişimsiz bu lekeleri yok etmek ve yenilerini engellemek mümkün hale gelmiştir. Lekeler, deride üst deri, alt deri veya her ikisine de yerleşmiş olabilirler. Yerleştikleri deri bölgelerine göre, dermatolojide çeşitli leke tedavileri mevcuttur.

Bu seçeneklerden bazıları şunlardır:

1. Medlite Q- Switch Nd:YAG lazer, leke tedavilerinde son derece etkili ve güvenli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Medlite Lazer ile Nonablative uygulama, deriyi soymadan yapılan tedavi şeklidir. Son derece rahat ve acısız uygulanan bu yöntemin 3-5 hafta aralıklarla, 4-6 seans olarak uygulanması tavsiye edilmektedir. Laser Toning diye de adlandırılan bu tedavi ile akne izlerini de gidermek mümkündür. Medlite Lazer Peel, lokal anestezi kremi kullanılarak, cildin yenilenmesi amaçlı uygulanan bu lazer peeling tedavisi 1 seans yapılmaktadır. Bunun yanında diğer ışık ve lazer uygulamaları şöyle açıklanabilir.

2. Er-Yag Lazer ile Ablative uygulama, üst deriyi lokal anestezi yöntemi ile uyuşturduktan sonra, cildi tabaka tabaka soyarak yapılan tedavi şeklidir. 1 ya da 6 ay ara ile 2 kez yapılır.

3. Nd-Yag Lazer ile Nonablative uygulama, deriyi soymadan yapılan tedavi şeklidir. Ağrısız, günlük yaşantınıza rahatça devam edebilmenize olanak sağlayan bir yöntemdir. 2 haftada bir, altı seans olarak uygulanır.

4. Kimyasal Peeling, derinin kimyasal maddeler ile hafifçe soyulması işlemidir ve ciddi olmayan cilt lekelerinin giderilmesinde etkili olur.

5. Bitkisel peeling (Green Peel), saf bitki karışımından oluşmaktadır. Kimyasal katkı maddesi içermez, uygulanan alanda kan dolaşımını hızlandırır ve mikrogranüller sayesinde üst deride soyucu bir etkide bulunur. Derin yerleşimli lekelerde bile, birkaç seanstan sonra çok iyi sonuçlara ulaşmak mümkündür.

6. Mikro Dermabrazyon, kontrollü olarak derinin üst tabakasının zımparalanması işlemidir. Bu tedavi ile cilt yüzeyindeki engebeler ve izler yumuşatılarak cilde daha düzgün bir görünüm kazandırılır, ayrıca lekelerden de arındırılır.

YORUMLAR (2)

  1. güneşten alnımda göz cevremde bıde burnumun üstünde lekeler çıktı beni rahatsız edıyolar bana yardımcı olursanız çok sevınırım teşekkür ederim.

  2. cilt lekeleri ve akne izleri bu konuda bana yardımcı olursanız tedavi hakkında sevinirim

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.