Mezoterapi, az miktardaki ilacın problemli bölgelere direkt olarak verilmesi şeklinde tanımlanır. İlacın yalnızca problemli bölgeye verilmesi etkinliği arttırırken yan etkileri de en aza indirgemekte ve en sağlıklı sonuç alınmaktadır.
Mezoterapi yöntemi Fransa’da 1952 yılında Dr. Michel Pistor tarafından geliştirilmiş ve 50 yıldan fazla süredir Avrupa’da uygulanmaktadır. Yalnızca Fransa’da 15.000 hekim mezoterapi uygulamaktadır.
– Herkese mezoterapi uygulanabilir mi?
16-75 yaş arası sağlıklı tüm yetişkinlere mezoterapi uygulanabilir. Lokal yağlanma, selülit, saç dökülmeleri ve cilt gençleştirme başlıca kullanım alanlarıdır. Diabet ve hemofili hastaları mezoterapiye uygun değildir.
İdeal mezoterapi adayları düzenli egzersiz yapan kilo fazlası olan selülit ya da lokalize yağ depolanmaları olan sağlıklı bireylerdir.
– Tedaviden önce neye dikkat edilmelidir?
Tedaviden önce protein oranı yüksek gıdalar yenilmelidir. Kafein içeren gıda ve içeceklerden, soğuk algınlığında kullanılan ilaçlardan uzak durulmalıdır.
– Tedaviden sonra nelere dikkat edilmelidir?
Tedaviden hemen sonra günlük aktivitelere dönülebilir. Tedaviden sonraki 8 saat içinde sıcak duş alınmamalıdır.
– Mezoterapi bölgesel yağlanmanın azaltılmasını nasıl gidermektedir?
Kadınlarda yağ hücreleri vücudun alt bölgelerinde birikmeye eğilimlidir. Bu bölgesel yağ fazlıklarını kilo vererek yok etmek çok zordur.
Mezoterapi ile yağ hücreleri harekete geçirilerek depo yağların azalması sağlanmaktadır. Böylece kollar, karın, basen, bacaklar ve kalça gibi bölgelerde kilo vermekle giderilemeyen bölgesel yağlanmalar giderilmektedir
– Mezoterapi sonuçlarını ne zaman görebilirim?
Tedavi sonuçları uygulanan bölgeye ve problemin yaygınlığına göre değişir. Gözaltı torbaları ilk seansta sonuç verebilir. Selülit ve bölgesel yağlanmanın tedavi sonuçları ilk birkaç tedaviden sonra görülür.
– Tedavi etkinliği ne kadar süre devam eder?
Hastalar mezoterapiden sonra sağlıklı bir yaşam şekli sürdüğü, uygun diyet ve düzenli egzersiz yapıldığı müddetçe mezoterapinin etkinliği kalıcıdır. Selülit tedavilerinde yılda bir iki kez mezoterapinin devam edilmesi uygulamaların kalıcılığını destekler.
– Tedavi esnasında acı duyacak mıyım?
Hastaların büyük çoğunluğu ağrıdan şikâyetçi olmazlar. Kullanılan iğnenin çapı çok incedir (yaklaşık bir saç teli kalınlığında) uzunluğu ise 4-6mm kadardır. Bu sebeple işlem sırasında ağrı pek ortaya çıkmaz. Rahatsızlık hisseden hastalar ise işlemden 45 dakika önce bir anestezik krem kullanabilirler.
– Yan etkiler nelerdir?
Olası yan etkileri çoğu hafif ve geçicidir. Hafif yanma ve kaşıntı morluk ve kızarıklık sık görülen yan etkilerdir. Çoğu morluk bir hafta içinde geçer.
– İşlem sonrası işe dönebilir miyim?
Mezoterapiden hemen sonra günlük yaşamınıza ve işinize geri dönebilirsiniz.
– Yağ kitlesini azaltmak için kaç seansa ihtiyaç var?
Bu kişiden kişiye değişebilir. Ortalama 10-15 seansa ihtiyaç vardır. Ancak zayıf ve atletik yapılı hastalar daha az seansa ihtiyaç duyabilirler.