Obezitenin, bazı sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini ve tehlikeli hastalıklara yol açtığını belirten uzmanlar, kendisi öldürmese de neden olabileceği hastalıkların ölümcül sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.
Türk Halk Sağlığı verilerine göre, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezite, genel olarak bedenin yağ kütlesinin, yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu ortaya çıkıyor.
Obezite ciddiye alınmalı
Dünya Sağlık Örgütü tarafından Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 ayrı bölgesinde 12 yıl sürdürülen araştırmalarda, obezite yelpazesinde 10 yıllık bir dilim içerisinde yüzde 10 ile yüzde 30 arasında artış saptandığı belirlendi. Araştırmaya göre, 2008 yılında obez olan insan sayısı 400 milyonken, bu sayının 2015’te 700 milyon olması bekleniyor.
Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı tarafından, 7 bölgedeki 7 ilde 14 sağlık ocağında 30 yaş üstü 15 bin 468 birey üzerinde yapılan “sağlıklı beslenelim, kalbimizi koruyalım” araştırmasına göre, erkeklerde obezite görülme sıklığı yüzde 21,2 olarak belirlendi. Bu oran, kadınlarda ise yüzde 41,5 olarak tespit edildi.
“Hastalık Türkiye’de de tehdit oluşturuyor”
Prof. Dr. Ziya Mocan, hastalığın Türkiye’de de büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
ABD’de yüzde 30’larda olan obezite oranının Türkiye’de yüzde 25 ile yüzde 27 aralığında seyrettiğine değinen Mocan, şunları kaydetti:
“Obezite, beraberinde sağlık problemlerini de getirerek, tehlikeli hastalıklara yol açıyor. Bunların en başlıcası, halk arasında şeker olarak bilinen diyabet hastalığıdır. Obezitenin yol açtığı diyabetten sonra en çok görülen hastalık ise yüksek tansiyondur. Bunların yanında kalp hastalıklarına bağlı olarak, inme, ritm bozuklukları ve yine buna bağlı olarak yüzde 90 uyku apnesi görülür. Kanserler de kilo fazlalığı nedeniyle oluşabiliyor. Mide, bağırsak, göğüs kanseri başta olmak üzere kanser türleri de obezlerde görülebiliyor.”
Türkiye’de, obezitenin açmış olduğu hastalıklardan dolayı yaşamını yitiren pek çok örnekle karşılaşıldığına dikkati çeken Mocan, obez insanların direk olarak bu durumdan dolayı hayatını kaybetmediklerini söyledi.
Mocan, “Şeker hastasıysa şeker komasından veya yüksek tansiyon varsa beyin kanamasından yaşamlarını yitirebilirler. Obezitenin kendisi öldürmez, bir hastalığa neden olduğu için öldürür” dedi.
Kadınların obezite olma oranının erkeklere göre iki kat fazla olduğunu iddia eden Mocan, günlük hayatta erkeklerin aktif olmaları ve sık hareket etmeleri dolayısıyla obez olma oranlarının, kadınlara göre daha düşük olduğunu bildirdi.
Obeziteye karşı en etkili yöntemin de sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanında, spor yapmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mocan, şöyle konuştu:
“Akdeniz bölgesi insanı olarak, yemeklerimiz çoğu ülkeye göre daha sağlıklı ancak biz millet olarak hem çok yiyoruz, hem de neredeyse hiç denecek kadar hareket ediyoruz. Sağlık açısından sorunumuz olmasa da az hareket etmek obezite oranını arttırıyor. Bu durum çocukluktan başlıyor ve hayatımızın diğer bölümlerine kadar devam ediyor.”