Birçokları için korsan ürünleri kullanmak bir moda haline geldi. Ancak uzmanlar uyarıyor. Korsan ürünler nedeniyle birçok yaralanmalar, hatta ölümler yaşanıyor. Sanayinin yıllık zararı ise 35 milyar euro. Almanya’nın en önemli elektronik fuarlarından IFA’ya bu yıl, “korsan ürünler” damgasını vurdu. Gümrük memurlarının baskınına uğrayan fuarda, yüzlerce korsan ürüne el konuldu. Fuarla aynı günde yayımlanan bir rapor ise, korsan ürünlerin tüketicilere ve sanayiye verdiği zararı gözler önüne serdi.
Zincirli testere ve benzeri ağır aletler üreten Çin firması Emas’ın internet sayfasında, müşterinin isteğine göre bir makinenin tamamının ya da parçalarının 45 gün içinde taklit edilebileceği yazıyor. Bu sektörde marka olmuş Alman Stihl firması ise marka haklarının ihlal edilerek ürünlerinin taklit edildiğinden yakınıyor.
Firma yetkilisi Hans Peter Stihl, korsan ürünlerin tüketici için de güvenlik sorunu yarattığını vurguluyor. Stihl “Sahte zincirli testerelerde otomatik zincir freninin işlemediğini fark ettik. Geçmişte bu yüzden yaralanma hatta ölüm vakaları olduğunu biliyoruz” diyor.
Korsan modaya dönüştü
Korsan ürünler daha çok internet üzerinden satılıyor. Alıcılar ürünün sahte olduğunu ya bilmiyor ve fiyatın düşük olmasına seviniyor ya da bilinçli olarak korsan ürünü tercih ediyor. Özellikle de çok sayıda genç tüketici bu ikinci gruba giriyor.
Ürünleri markalaşan firmaların oluşturduğu birlikle ile Ernst & Young araştırma kuruluşu, son olarak Almanya, İsviçre, Avusturya ve Hollanda’da bir araştırma yaptı. Ankete katılan 39 yaş altındaki tüketicilerin yüzde 40’ı son üç yılda bilinçli olarak korsan ürün satın aldığını itiraf ediyor. Araştırmayı yapan ekipte yer alan Peter Schommer’in bu verilerden çıkardığı sonuç, korsan ürün kullanmanın artık geçmişe göre daha normal karşılandığı. Schommer’e göre, korsan ürünler satın almak, hatta “bak nasıl da ucuza kapattım” diyerek birbirine hava atmak çok revaçta.
Gıda ürünlerinin de sahtesi olur mu?
Bilinçli olarak tercih edilen ürünler arasında giysi ve aksesuarlar önde geliyor. Sahte kozmetik ve vücut bakım ürünlerine ilgi de git gide artıyor. Hatta korsan gıda ürünleri ve içeceklerin bile müşterisi var. Marka yaratan firmaların oluşturduğu Markenverband adlı birliğin başkanı Christoph Kannengießer bu tür ürünlerin Almanya’daki süpermarketlerin raflarında yer almadığını vurguluyor, ancak sınırın hemen öte yanında, Çek Cumhuriyeti’nde kurulan pazarlarda sahte gıda ürünlerine rastlandığını söylüyor. İşadamı, “Gıda ve ilaç sahteciliği benim gözümde sahteciliğin en kötüsü. Çünkü özellikle bu ürünlerde tüketicinin güven derecesi yüksek olduğu gibi, sahteciliğin yarattığı tehlike de aşırı düzeyde” diyor. Gıda ve içecek sektöründeki her iki firmadan biri ürünlerinin taklit edildiğinden yakınıyor.
35 milyar euroluk zarar
Korsan ürünlerin Avrupa tüketim malları sanayine verdiği yıllık zarar ise 35 milyar euroyu buluyor. Bu da firmaların yıllık kazancının yüzde ikisine denk geliyor. Zarar gören firmaların yetkilileri, ciddi bir tehlike ile karşı karşıya oldukları uyarısında bulunuyor.
Uzmanlara göre Almanya’nın korsan ürün üretenlere yönelik cezaları etkisiz.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Uzmanlara göre Almanya’nın korsan ürün üretenlere yönelik cezaları etkisiz.
Christoph Kannengießer’e göre göre cezalar caydırıcı değil. Örneğin 2007’de Almanya’da yakalanan 2 bin 426 korsan mal üreticisi ve satıcısından bir teki bile hapse girmedi. Kannengießer’in çözüm önerisi açık: “Yakalanma riski çok küçük, yakalanılsa bile gerçekten ciddi bir ceza görme riski de. En üst ceza sınırını yükseltmek değil, altı aylık hapis cezası alt sınırını yükseltme yönünde değişiklik yapılmalı.”