Sağlıklı beslenme piramidi

Liseden kalma bilgilerimizi hatırlayabilirsek eğer sağlıklı beslenmek, bir takim besin piramitlerine bağlanmıştır. Ancak acaba başka ülkelerde de ayni şeyi öneriyorlar mı? Tabi ki evet fakat besinlerin piramitteki oranları değişebiliyor.

Kuzey Amerika Besin Piramidi (Genel)
ABD’de bilim adamları tarafından hazırlanmış besin piramidi şöyledir:
– Piramidin en alt tabakasını günlük 6-11 porsiyon ile tahıllar (makarna, ekmek…) oluşturur.
– İkinci basamakta ise günlük 5-9 porsiyon ile meyve ve sebzelere yer verilir.
– Üçüncü basamakta günlük 2-3 porsiyon sut ve sut ürünleri ile yine 2-3 porsiyon et yer alır.
– Piramidin en tepesini ise günlük sadece 1 porsiyonla (bu basamağın gerekli olup olmadığı ise hala tartışılmaktadır) yağ ve sekerler oluşturur.

California Besin Piramidi:
California Üniversitesi’nde yeni geliştirilen besin piramidi ise şöyledir: 1.Basamakta 6-11 porsiyon ile meyve ve sebzeler yer alır. İkinci basamakta olmasına rağmen hemen hemen 1. basamak kadar önem taşıyan (günlük 6-11 porsiyon) posa miktarı yüksek tahıllar (patates, mısır…) vardır. Protein oranı yüksek besinler üçüncü basamaktadır (sut, sut ürünleri, et…). Ayrıca deniz ürünleri, nohut ve yumurta beyazı (tüm yumurta değil) da bu basamaktadır. Sadece tadımlık olarak ise üst basamağı karabiber ve diğer baharatlar işgal eder.

Akdeniz Besin Piramidi:
Akdeniz besin piramidinin ilk iki basamağını ekmek, makarna, pirinç, kuskus, bulgur (v.s.) ile meyve ve sebzeler oluşturur. Fakat meyve ve sebzeler kendi içlerinde ayrım yapılarak yenilebilir (soğan, patlıcan,domates, şeftali, uzum, çilek ve elma arasından birkaç secim yapılabilir).Ayrıca günlük kategoriye zeytin yağı, peynir ve yoğurt da katılır. 3. basamakta yer alan balık ve deniz ürünleri, yumurta ve tatlı (Örnek: Yunan baklavası, İtalyan kurabiyesi) haftada bir kaç kez yenilir. Aylık olarak çok az miktarda alınması gereken yiyecek ise kırmızı ettir.

Asya Besin Piramidi:
Bu piramit belirli oranlar vermez fakat belirli yiyeceklerin ne kadar sıklıkla yenilmesi gerektiği önem taşır. En yüksek porsiyon değerlerini pirinç ve pirinç ürünleri, ekmek ve diğer tahıl ürünleri oluşturur. İkinci basamakta meyve ve sebzeler; sebze yağları ise günlük alınması gereken miktarın en azını oluşturur. Eğer istenirse balık ve diğer deniz ürünleri de günlük grupta yer alabilir. Haftalık olarak alınması gerekenler yumurta ve sekerden ibarettir. Kırmızı et ise ara sira yenilecekler arasındadır.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.