Anti-aging sitemi, hayatın süresi ile birlikte yaşam kalitesini de artırmayı, hayatı kısaltan hastalıklara sebep olabilecek risk faktörlerini erkenden teşhis ederek ortadan kaldırmayı, yaşlanmayla birlikte gelen değişiklikleri önlemeyi ve yaşlılığın getirdiği mali yükü azaltmayı hedefleyen bir sistemdir.
Çünkü mutlu, sağlıklı, genç ve diri bir yaşlı olmak, 30’lu yaşlardan itibaren korunma programları sayesinde mümkün olabiliyor.
Kaliteli bir yaşam
Bunu da gerçekleştirebilmek için yapılması gereken ‘anti-aging hayat tarzı’nı iyi öğrenmek ve sıkı sıkıya takip etmek. Tamamen normal ve sağlıklı insanlardan, genetik yükü veya mevcut hastalıkları olanlara kadar, bu kural herkes için geçerli. Ancak her insanın genetik, fiziksel, biyokimyasal, hormonal, ruhsal ve sosyal özellikleri farklı olduğundan, herkes için bireysel programların ayrı ayrı saptanması, öğretilmesi ve takibi gerekiyor. Burada önemli olan ise, ‘bireysel anti-aging programı’ oluşturulması.
Hayatı uzatma girişimlerinde birinci basamak beslenme sistemi ve egzersizlerin planlanması, zihinsel uyumun sağlanması; ikinci basamak antioksidan vitamin, mineral, eser element desteği, estetik, hormon yerine koyma gibi tedaviler; üçüncü basamaksa hücre ve doku nakilleri, gen tedavileri ve daha ileri uygulamalar. Ülkemizde birinci ve ikinci basamak tedaviler uygulanıyor.
Yaşlanmaya karşı verilen savaşta, bu sürecin sebeplerinin açıklığa kavuşması, bu konuda çeşitli ilaçların geliştirilmesi ve estetik cerrahi yöntemler sayesinde geleceğin tıbbi olarak tanınmaya başlanan bir anti-aging programı formüle edilmiş durumda.
Anti-aging programının temel ilkeleri
Düzenli check-up protokolü ve vücut hormon dengesinin korunması
Kişinin; periyodik laboratuvar tetkiklerinin, hormon değerlerinin, vücut kas-yağ oranının ve varsa başka fiziksel rahatsızlıklarının tek bir dosyada toplanarak, genel sağlık profilinin çıkarılması.
Uygun diyet, ek besinler, vitamin ve mineral desteği
Dengeli beslenmek; dengeli gıda almak, şehir hayatı şartlarından oluşan eksik maddeleri laboratuar testleri yardımı ile saptamak, bu eksiklikleri vitamin ve ek besin ekstreleri ile yerine koymak ve kişiye özel bu diyeti mevsim şartlarına, çalışma şartlarına ve stres şartlarına göre değiştirerek sürekli uygulayabilmek demektir.
Anti-aging ilaçları
Melatonin, DHEA, büyüme hormonu gibi ilaçlardır. Hücre yenilenmesini ve yaşamını düzenlemeyi amaçlarlar. Bunlar doktor kontrolünde kullanılması gereken, kuvvetli ve yan etkileri olabilen ilaçlardır.