Cildiniz için ballı sirkeli öneriler

Tatilinizi deniz kenarında kumların üstünde güneşlenerek geçirmeyi hayal ediyorsanız Dr. Yasemin Fatih Amato’nun güneşin ışınlarının zararlarından korunma yollarına dair önerilerine kulak vermeniz gerekiyor.

Sadece tatilde güneşlenecek olanlar değil, herkesin dikkatlice uygulaması gereken öneriler bunlar.

Zira eğer dikkat edilmezse güneş ışınları kansere bile sebep olabiliyor. Amato’nun Doğan Kitap’tan çıkan ve üç ayrı kitaptan oluşan cilt bakım serisinin ilki Yaşlanmayı Erteleyin adını taşıyor. Yaşlanmayı geciktirmek ve dinç bir yaşlı olmak için bazı yöntemleri anlatan Amato’nun ilk önerisi; yaşam boyunca güneşten korunun. Fakat biz nicedir bronzlaşmayı güzelleşmek olarak biliyoruz.

Güneş banyoları insanı alabildiğine gevşetmesine rağmen, ne yazık ki cilt direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalamayacak kadar hassas. Amato’nun anlattığına göre cildimizde oluşan ve hoşumuza giden veya gitmeyen tüm değişiklikler, bronzlaşmanın kendisi bile sağlığımızı tehdit eden alarm zilleri…

Güneşin zararları

Güneş, kırışıklıkların sorumlusudur. Yani yaşlanmayı hızlandırır.

Güneşlenmek veya solaryumda bronzlaşmak çok keyifli gibi görünebilir. Ama bu madalyonun sadece bir yüzü. Madalyonun diğer yüzü ise bronzlaşma tutkusunu sorguluyor ve insanları tedbirli olmaya davet ediyor. Yazın güneşte, kışın solaryumda bronzlaşma sefasının faturası, erken yıpranan, yaşlanan bir cilt ve kanser riski oluyor.

Kızıl saçlı ve çilli kişilerin güneşten korunması gerekiyor. Çünkü bu cilt tipinde koruyucu melanin üretimi çok azdır. Beyaz tenli, kızıl saçlı insanların, güneşe çıktıklarında, kısa sürede kızarmaları, sonra da yüz ve omuzlarının çillerle dolması işten bile değil. Bronzlaşmaları ise sadece hayaldir. Cilt kanseri olma riski çok yüksektir.

Beyaz tenli açık renk gözlü kişilerin de güneşte çok kalmaları kanser riskini artırıyor. Güneşe çıktıklarında cilt yanar, kızarır, soyulur ama pek bronzlaşmaz.

Açık tenli, kumral kişilerin ciltleri güneşte hafif yanar, bronzlaşmaya biraz müsaittir. Cildi koruyarak ve nemlendirerek, dikkatli bir şekilde bronzlaşabilirler. Fakat güneşin kalıcı hasarlarına karşı bağışıklıkları yok.

Koyu buğday tenliler ayrıcalıklı cilt tipine sahip. Güneşte kızarmazlar ve ilk andan itibaren esmerleşirler. Fakat cilt lekelerine ve kanser riskine karşı garantileri yoktur.

Güneşten korunmak için

Giysiler sıcaklığın etkisini hafifletir. Yazın şort ya da badi tarzında kolları ve bacakları açıkta bırakan kıyafetler tercih edilir. Oysa bu giysiler yerine uzun kollu bir tişört, şort yerine vücudu sıkmayan bir pantolon giymek, kendinizi çok daha rahat hissetmenizi sağlar.

Delikli veya çok bol şeyler giymeyin.

Güneşli günlerde seçilecek en iyi renk beyazdır ya da açık renkleri tercih edin.

Şapka kullanın. Özellikle saçlarınız seyrek veya dökülmüş ise başınızı güneşten koruyun.

Güneş gözlüğü kullanın. Camları koyu renkli ve UV filtreli olanları idealdir.

Güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. Güneş kremleri en iyi kırışık giderici kremlerdir.

Biraz da cilt bakımı

Yağlı ciltler için sirke toniği çok iyi bir formüldür. 1 kaşık elma sirkesine 8 kaşık maden suyu karıştırıp yağlı ciltler için güzel bir tonik oluşturabilirsiniz.

Doğal maden sodası içindeki zengin mineraller sayesinde tüm ciltler için yararlı ve besleyici bir toniktir.

Yumurtanın sarısını pastalarınızın üzerine sürdünüz, akını ne yapıyorsunuz? Cilt maskesi yapabilirsiniz. İyice çırptıktan sonra içine bir çay kaşığı limon suyu koyun ve bekletmeden yüzünüze ve boynunuza sürün.

Kili doğrudan sulandırarak cildinize sürdüğünüzde fazla yağı alan ve cildi kurutmayan bir maskedir.

Kuru ciltler için bal maskesi harika bir tercihtir. Balı cilde göz çevresi hariç sürün, 15 dakika bekleyin ve durulayın. Balı kolayca yaymak için parmaklarınızın ucunu suyla ıslatabilirsiniz.

2 kaşık bal ile 2 kaşık sütü karıştırın. İyi bir yüz maskesidir.

Kentte yaşayanların cilt bakımına daha çok ihtiyacı vardır. Düzenli olarak C vitamini almaları gerekiyor. Özellikle sigara içenlerin C vitaminine ihtiyacı daha fazladır. Haftada 2 kere de peeling yapmalılar.

Sivilceli ciltler için birkaç öneri

Akne sorunu yaşıyorsanız, cilt temizliğiniz her zamankinden daha büyük önem taşır. Ancak temizliğin abartılmaması gerekir. Günde iki kez temizlik yeterlidir. Akneli ciltlerde genellikle pH dengesi bozulur. Dengenin yeniden kurulması için pH’ı 5,5 olan temizleyiciler kullanın.

Cildiniz yağlı ve sivilceli olsa da, ona nazik davranın. Aşırı tahriş edici bakımlardan kaçının. Temizleyici olarak hidroksi asitli ürünleri tercih edin. Siyah noktaların temizlenmesi yararlıdır. Akneli cildin her zaman fırçalanması doğru değildir.

Yüzlerinde akne olan erkekler, jilet yerine elektrikli tıraş makinesi kullanmalıdır. Jilet iltihaplı bir sivilceyi patlatabilir ve bu nedenle, mikrop cilde yayılabilir.

Yağsız nemlendiriciler, akneli ciltleri sakinleştirir ve rahatlatır.

Akneli ciltlere, yüz yıkandıktan sonra hemen nemlendirici sürülmez. Yeni yıkanan cilt gerildiği için nemlendirici gereğinden fazla emilebilir. Yıkandıktan on beş dakika sonra cilt kendine gelir ve sürülen nemlendiriciyi de ihtiyacı oranında kabul eder.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.