Eğri ve ayrık dişlerin tedavisi

Eğri ve ayrık dişlerin tedavisi
Eğri ve ayrık dişlerin tedavisi

Eğri ve ayrık dişler hem diş sağlığı hem de estetik açısından sorunlara neden oluyor. Uzmanlar, bu durumda özellikle estetik kaygısı taşıyanlar için şeffaf diş tellerinin kullanılabileceğini belirtiyor.

Hem diş sağlığına hem görüntüsüne önem veren, estetik kaygısı taşıyanlar için eğri ve ayrık dişler şeffaf diş telleri ile mükemmel görünüme kavuşturuluyor.

Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşilay Sayar, şeffaf diş tellerinin kullanımı hakkında bilgi verdi.

Estetik kaygılar tedaviye engel oluyor

Düzensiz, eğri ve ayrık dişler hem dişlerimizi sağlıksız gösterir hem de estetik görüntümüzü bozar. Buna rağmen pek çok insan diş tellerinin ‘estetik olmayan’ görüntüsü yüzünden diş teli taktırmaktan sakınır. İşte bu noktada şeffaf diş telleri imdada yetişiyor.

Yrd. Doç. Dr. Gülşilay Sayar, günümüzde diş eğriliğini gidermede halen en etkili yöntemin diş teli olduğunu belirterek bazı durumlarda takılıp çıkarılabilen şeffaf dişliklerin de yapılabileceğini vurguladı.

Şeffaf damaklık (dişlik) ile de dişler düzeltilebilir

Dişlerinde eğrilik, ayrıklık, düzensizlik olan ve diş hareketine engel olacak kemik rahatsızlığı veya genel hastalığı olmayan herkese diş teli takılabileceğini söyleyen Sayar, “Diş teli takılmadan şeffaf damaklık (dişlik) ile de dişler düzeltilebilir. Ayrıca günümüzde metal teller dışında dişlerin renginde ve çok belli olmayan şeffaf diş telleri veya dişlerin arka yüzeylerine uygulanan hiç görünmeyen diş telleri kullanılmaktadır” dedi.

Tedavide yaş sınırlaması yok

Günümüzde kişinin görselliğinin çok ön planda olduğunu ve estetik kaygıların çok yüksek olduğunu da vurgulayan Sayar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tel tedavisinde yaş kısıtlaması yok ve bu nedenle dişleri her yaşta düzeltmek mümkün. Çalışan veya sosyal hayatı hareketli olan bireyler, tellerin görünmesini haklı olarak istemiyorlar. Bu noktada estetik diş teli büyük önem kazanıyor ve uygulanma oranı çok yüksek. Şeffaf diş tellerinin yapısal özellikleri artık metal teller ile eşdeğer sayılabilir. Herhangi bir dezavantajları yok. Diş fırçalamamıza özen gösterdiğimiz sürece sağlıklı bir tedavi süreci geçirilir.”

Yrd. Doç. Dr. Gülşilay Sayar, ayrıca şeffaf diş teli ile şeffaf dişliği birbirinden ayırmak gerektiğine dikkat çekerek konuyla ilgili şunları söyledi:

“Şeffaf diş telleri dişlerin ön yüzüne yapıştırılır ve tedavi boyunca ağızda kalır, neredeyse hiç belli olmaz. Şeffaf dişlikler ise hastalar tarafından takıp çıkarılabilen ve hiç belli olmayan damaklık şeklinde aygıtlardır. Bunun dışında, dişlerin arkasına yapıştırılan ve ağızda tel olduğu anlaşılmayan teller de vardır.”

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.