Çocuklarla gidilen tatillerde deniz ve havuz sefaları vazgeçilmez birer eğlence kaynağı olsa da uzmanlar, 2 yaşından küçük çocukların havuza girmesinin sağlık açısından sakıncalı olduğunu belirtiyor.
Yaz tatili dendiğinde ilk akla gelen denize ve havuza girmektir. Özellikle çocuklarla birlikte yapılan tatillerde deniz ve havuz vazgeçilmez bir eğlence kaynağıdır. Ancak 2 yaşında küçük çocuklar konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Hepatit A ve B aşı programı tamamlanana kadar 2 yaşından küçük çocukları havuza sokmamalıyız. Bunun en önemli nedeni büyük şehirlerde serinlemek amaçlı girebileceğimiz havuzların hem bizim, hem de çocuklarımız için birtakım hastalık risklerini taşıyor olmalarıdır.
Havuza girerken bunlara dikkat
Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Günay Ermergen havuza girerken dikkat edilmesi gerekenleri derledi.
Yüzme havuzları birçok kişinin ortak kullanım alanı olarak birçok sağlık problemlerine yol açabilirler. İnsan çıkartıları ile kirlenen ve uygun dezenfeksiyonu yapılmayan havuzlar aracılığıyla pek çok hastalık bulaşabilir. Yeterince temiz olmayan havuz suyu ile bulaşabilecek hastalıklar; mide bağırsak enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, genital enfeksiyonlarıdır (Bunlar vajinit, molluscum, trichomonas enfeksiyonu, tifo, hepatit A, hepatit B, giardiazis, E.coli, shilella, dizanteri, konjiktivit, sinuzit, uyuz, impetigo gibi enfeksiyonlar).
Hastalıklardan korunmak için önlemler
Fakat havuzda su yutmamak, suya girerken burnu tutmak, ıslak mayo ile oturmamak, kulak tıkacı kullanmak, su altı gözlüğü takmak, ciltte sıyrık ya da kesik varsa yüzme sonrası su ve sabunla temizlemek gibi basit önlemlerle hastalıklardan korunmak mümkündür.
Havuz sularının temiz kalması için dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:
– Suya girmeden duş almak,
– Ateşli hastalık veya ishal geçirirken suya girmemek,
– Suya tükürmemek,
– Havuz bölgesine ayakkabıyla girmemek,
– Ayakları antiseptik suya batırıp dezenfekte etmek,
– Çocukların havuza tuvaletinin engellenmesi,
– Havuza kapasitesinin üstünde insan girmemesi,
– Havuz etrafında yiyecek yenmemesi,
– Hijyeni için periyodik kimyasal ve fiziksel temizlik işlemlerinin ihmal edilmediği havuzlar tercih edilmelidir.
Ayrıca havuz suyunu temizlemek için fazla miktarda dökülen klor, özellikle çocuklarda kornea tabakalarında hücreye zarar vermektedir.