Sağlıklı bir insanda saçların % 90’ı sürekli uzama halindedir. Bu büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir. Geriye kalan % 10’luk kısım ise, 2-3 ay kadar süren dinlenme evresinde bekler. Bu dinlenme evresinde saçlar dökülür.
Dökülen saç köklerinden yeni saçlar büyümeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Saç kaybına çare bulunabilmesi için öncelikle saç kaybının nedenlerinin anlaşılması gerekmekledir. Ancak saç dökülmesine neden olan mekanizma kısa bir süre önce anlaşılmıştır.
Hamilton 1942 yılında Androgenetic Alopecia (AGA) (Erkek Tipi Saç Dökülmesi)’yi tarif etmiştir.
Androgenetic saç dökülmesi insanlardaki saç dökülmesinin % 95’ini oluşturur. Daha çok erkeklerde görülmekle birlikle kadınlarda da görülür.
30 yaşına kadar erkeklerin % 50’sinde kadınların ise % 20’sinde, biraz da olsa saçlar dökülmeye başlamıştır. Androgenetic saç dökülmesi temelde, erkeklik hormonu olarak bilinen testesteron hormonunun genetik olarak hassas saç köklerine yaptığı olumsuz etki sonucu olmaktadır.
Erkek tipi saç dökülmesi de denen bu tip dökülme karakteristik olarak ön saç çizgisinin çekilmesi, sonra tepe kısmındaki saçların incelmesi ve seyrelmesi şeklinde olur. Bayanlarda ise androgenetic saç kaybı, tepe kısmındaki saçlarda ve yaygın tarzda oluşur. Ancak erkeklerden farklı olarak ön saç çizgisi gerilemeden kalır.
Diğer saç dökülme nedenleri şunlardır;
Normal saç dökülmesi: Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100-150 kadar saç dökülmesi normaldir.
Uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı: Boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, saçı çeken atkuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle toplama…
Fizyolojik saç dökülmesi: Hamilelik dönemindeki saç dökülmesi buna örnektir. Geri dönüşümlüdür.
Enfeksiyonlara bağlı saç dökülmesi: Bazı mantar enfeksiyonlarında görülür.
Alopesi Areale: Lokalizedir ve yama tarzında saç dökülmesidir.
Radyasyon ve bazı kimyasalların neden olduğu saç kaybı: Kemoterapi tedavisi gibi.
Demir eksikliği, doğum kontrol hapları, tiroid hastalıkları.