Yazın sağlık kaynağı karpuz

Uzmanlar, kan basıncının dengelenmesinden, sağlıklı zayıflamaya kadar çok sayıda faydası olan karpuzun yaz aylarında bol bol tüketilmesini öneriyor. Yaz sıcağının serinleten meyvelerinin başında gelen karpuzun çok sayıda faydası olduğu bildirildi.

Beslenme Uzmanı Yasemin İpek, karpuzun tezgâhlarda yerini almaya başladığını belirterek “Karpuz, içinde barındırdığı maddelerle tam bir sağlık kaynağı” ifadesini kullandı.

Karpuzun kan basıncı ve kalp fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu ayrıca kanser türlerine karşı da koruyucu bir etkiye sahip olduğunu dile getiren İpek şu bilgileri verdi:

“Karpuzun bedeni temizleyici özelliği var. Çünkü yüzde 95’i su. Bu sebeple böbrekleri çok iyi çalıştırır. İdrar söktürür. Böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizler. Ayrıca kum dökme, taş düşürmeye de etkilidir. Bol bol B, C vitamini ve anti oksidan içerir.

Karpuzda ‘Likopen’ maddesi kan basıncını düzenler. İçerdiği yüksek potasyum ve Beta Karoten maddesi sayesinde kalbi enfarktüse karşı koruyucu özelliği vardır. Karpuz tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır.”

Kilo sorunu olan bayanlara da bol bol karpuz tüketmelerini öneren İpek, karpuzun bol miktarda su içermesi ve şeker barındırmaması, ayrıca boşaltımı hızlandırması gibi özellikleriyle kilo vermeyi hızlandırdığını ifade etti.

Bu sebeple hem fazla kilosu olan, hem de kilo almak istemeyenlerin bol bol karpuz yemelerini tavsiye eden İpek, “Karpuz, yağ ve kolesterol içermez. Kalorisi de çok düşüktür. Bu sebeple yazın diyet yapanlar için bulunmaz bir gıdadır.” dedi.

İpek, şifa kaynağı karpuzdan azami şekilde faydalanabilmek için doğru tüketilmesinin de çok önemli olduğunun altını çizerek, yapılan bir yanlışı da şöyle dile getirdi:

“Karpuzu genelde yemeklerden sonra tüketiyoruz. Bu doğru değil. Yemekten hemen sonra tüketilen karpuz şişkinlik ve sindirim meydana getirir. Bol bol tüketilemez.

Karpuzu açken tüketmek içerdiği faydalardan azami şekilde yararlanılmasını sağlar. Bu sebeple karpuz yemeklerden çok önce ya da yemeklerden epeyce sora tüketilmelidir.”

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.